Tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napok csapadékban szegény időjárása miatt országszerte megnövekedett a szabadtéri, erdő- és vegetációtüzek száma. Az erdőkben és azok közvetlen közelében kialakult fokozott tűzveszély miatt az elmúlt napokban már nyolc megyében és a fővárosban rendeltek el tűzgyújtási tilalmat, ezért a katasztrófavédelem javaslata alapján a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el átmeneti időre.

A határozat értelmében az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom érvényes a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, emellett tilos  a parlag- és gazégetés is.
A rendelet külön felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy ne dobják el az égő cigarettát, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztethetnek.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Hozzászólások lezárva.