Tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napok csapadékban szegény időjárása miatt országszerte megnövekedett a szabadtéri, erdő- és vegetációtüzek száma. Az erdőkben és azok közvetlen közelében kialakult fokozott tűzveszély miatt az elmúlt napokban már nyolc megyében és a fővárosban rendeltek el tűzgyújtási tilalmat, ezért a katasztrófavédelem javaslata alapján a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el átmeneti időre.

A határozat értelmében az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom érvényes a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, emellett tilos  a parlag- és gazégetés is.
A rendelet külön felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét arra, hogy ne dobják el az égő cigarettát, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztethetnek.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Iskolakezdés

A  Maróthy János Általános Iskola vezetése értesíti a szülőket és az iskola tanulóit, hogy a 2012/2013-as tanév tanévnyitóját  2012. szeptember 3-án, hétfőn 08.00 órakor tartjuk.
Tisztaberekre és Zajtába a autóbusz a szokásos időpontban érkezik.
Kicska József igazgató

Tisztabereki görög katolikus templom

Augusztus 25-én Tisztabereken ünnepi liturgiát mutatott be Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, több mint 10 pappal együtt. A templom 25 éves fennállásának alkalmából egy új keresztet is átadtak. Ekkor tartotta Kiss Andor esperes ezüstmiséjét, 25 éves papi szolgálata után.

Állampolgárság

48 romániai magyar szerezte meg a magyar állampolgárságot 2012. augusztus 23-án Rozsályban. Az erdélyi magyarok Sztolyka Zoltán polgármester előtt tették le az állampolgársági esküt.

 

Lomtalanítás

A lomtalanítás időpontja: 2012. október 23. (kedd).

Kérjük a lakosságot, hogy az elszállítandó hulladékot a jármű és gyalogosforgalom akadályozása nélkül, jól megközelíthető helyen, baleset és károkozás előidézésének veszélye nélkül helyezzék el.

Tilos veszélyes hulladékot a lomok közé kirakni, mivel az sok esetben nem azonosítható, és a csomagoló anyagok sérülése miatt mind a környezetre, mind az ember egészségére megnövekedett kockázatot jelent.

Veszélyes hulladék: akkumulátor, szárazelem, festékes göngyölegek, növényvédő szerek és azok csomagolása, használt hűtőberendezések, veszélyes összetevőjű tisztítószerek és göngyölegeik, elektronikai cikkek, használt étolaj, olajos flakon, fáradt olaj, fénycső, gyógyszer, leselejtezett számítógép, pala, autógumi stb.